Otylia przepływa na każdym treningu 100 pięćdziesięciometrowych basenów. Oblicz, ile kilometrów przepływa Otylia:
a) w ciągu jednego dnia..........................................
b) w ciągu pięciu dni............................................
---------------------------------------------------------------------------
Łokieć,sążeń i wiorsta to dawne jednostki długości,których używano w Polsce jeszcze 100 lat temu.Odpowiedz na pytania,korzystając z informacji podanych poniżej:
Łokieć-około 60 cm
Sążeń-około 180cm
Wiorsta-około 1070m

a) 2 łokcie -ile to milimetrów?2×60cm=120cm=____
b)5sążni-ile to metrów?_________________
c)100wirost-ile to kilometrów?___________________

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-04T14:49:06+01:00
100 x 50= 5000 m = 5 km
w ciągu 5 dni - 5 x 5 = 25 km

2 łokcie - 120 cm - 1200 mm
5 sążni - 5 x 180 =900 cm - 9 metrów
100 wirtosów - 100 x 1070m= 107000 : 1000 = 107 km
15 4 15
2009-11-04T14:51:41+01:00
A)100x50m=5000m
1km=1000m
5000m=5km

b) 5kmx5=25km

a)2x60cm=120cm=1200mm
b)5x180cm=900cm=9m
c)100x1070cm=107000cm=107km
9 3 9
2009-11-04T14:54:12+01:00
1. 100 basenów o długości 50m . (przyjmujemy zę przepływa jedna długość basenu a nie w tą i spowrotem 100 razy przespływa ,ponieważ nie ma napisane)

(W nawiasach podane są wyjaśnienia)

a) 100 razy 50 = 5 000 m = 5 km

Odp:. Przepływa w ciągu jednego dnia 5 km


b) 5(korzystamy z obliczeń jednego dnia) razy 5(bo 5 dni) = 25km

Odp:> W ciągu pięciu dni przepływa 25 km .




2.

a) 1 łokieć = 60 cm
2 łokcie = 120 cm = (jeden cm = 10 mm)
120 razy 10 = 1200 mm


b)1 Sążeń = 180cm
5 Sążni = 180 razy 5 = 900cm = (1 metr = 100cm) 9m

c) 1 Wisorta = 1070m
100 Wisort = 100 razy 1070 = 107 000 = (1 km = 1000m) 107km
4 5 4