1.oblicz wartość wyrażenia 5x⁵(2x³y⁴) dzielone przez 25(x³y)³xy⁶ DLA X = 555 i y = 4.

2.pięć lat temu ania miala dwa razy mniej lat niż bedzie miala za 5 lat. ułóż równanie pozwalające obliczyć obecny wiek ani. Rozwiąż to równanie.

3.jeden z boków prostokąta jest o 3cm dłuższy, a drugi o 1 dm krótszy od boku pewnego kwadratu. Pole prostokąta jest o 170 cm² mniejsze od pola kwadratu. oblicz obwód tego prostokąta.

4.Marzena kupiła notesy 60- kartkowe, 32- kartkowe i 16 kartkowe. Notesów najcieńszych jest o 5 wiecej niż 32- kratkowych, a najgrubszych- tyle ile 16- kratkowych i 32 kratkowych razem.Wszystkie notesy zawierają łącznie 1220 kartek. ile notesów każdego eodzaju zakupiła Marzena ?Ułóż odpowiednie równanie i rozwiąż je.

5.rozwiąż układ równań: 4(2x+3)-2(4y-1)=30 i 5x+1 dzielone przez 3 - y-3 dzielone przez 4 =3

6.Na przedstawienie przyszło d dorosłych i m dzieci , razem 123 osoby. Kiedy przed końcem przedstawienia wyszedł jeden tata z dwójką 4 letnich synów, okaało się, że dzieci jest 3 razy wiecej niz doroslych. Zapisz odpowiedni układ równań i oblicz, ilu dorosłych i ile dzieci przyszło do teatru.

7.Hurtownia odzieży kupila 12 jednakowych zimowch płaszczy i 15 jednakowych kurtek za łączną kwotę 13 500 zł. płaszcz był o 180 zł droższy niż kurtka. oblicz cenę zakupu przez hurtownię płaszcza oraz cenę zakupu kurtki. Zapisz wszystkie obliczenia.

8. Podczas trzydniowego rajdu rowerowego uczniowie przejechali 65 km. Drugiego dnia pokonali dwa razy dłuższą trasę niż pierwszego dnia, a trzeciego o 5 km więcej niz pierwszego dnia. Ile km przebyli kazdego dnia ? Zapisz wszystkie obliczenia.
40 PKT DO ZDOBYCIA !!

1

Odpowiedzi

2010-04-12T23:31:33+02:00
2.
x-wiek ani

x-5 = x+5 dzielone przez 2
2x-10 = x + 5
x = 15

3.
x- długość bok kwadratu
x+3 - jeden z boków prostokąta
x - 10 - drugi z bokow prostokata

(x + 3) (x-10) = x do kwadratu - 170
x do kwadratu - 10x + 3x - 30 = x do kwadratu - 170
-7x - 30 = -170
-7x = -140
x = 20

Obw prostokata = 2(20 +3) + 2(20-10) = 46 + 20 = 66

4.
x - ilość notesów 16-kartkowych
x - 5 - ilość notesów 32 -kartkowych
x + x - 5 - ilość notesów 60-kartkowych

16x + 32(x-5) + 60(2x -5) = 1220
16x + 32x - 160 + 120x - 300 = 1220
168x = 1680
x = 10

ilość notesów 16 kartkowych: 10
ilość notesów 32 kartkowych: 10 - 5 = 5
ilość notesów 60 kartkowych = 10 + 10 - 5 = 15

7.
x- cena płaszcza
y - cena kurtki

12x + 15y = 13500
x = y + 180

12(y + 180) = 13500
x = y + 180

12y + 2160 + 15y = 13500
x = y + 180

27y = 11340
x = y + 180

y = 420
x = 420 + 180 = 600

8.
x - trasa przejechana pierwszego dnia
2x - trasa przejechana drugiego dnia
x + 5 - trasa przejechana trzeciego dnia

x + 2x + x + 5= 65
4x + 5 = 65
4x = 60
x = 15

Pierwszego dnia przejechali 15 km, drugiego 30, a trzeciego 20 km.