Odpowiedzi

2010-04-12T21:32:37+02:00
2x-3y=-2 | *3

3x-y=8 | *-2


6x-9y=-6
-6x+2y=-16

-7y=-22 | :-7
y=3 1/7
2x-3y=-2
2x-9 3/7=-2
x=3 13/14
y=3 1/7

2010-04-12T21:37:48+02:00
Domyślam się że to ma być rozwiązane w układzie równań.....

2x-3y=-2 /* (-3)
3x-y=8 /*2

-6x+9y=6 to równanie bierzemy w klamre, podkreślamy i z
6x-2y=16 lewej strony stawiamy znak "+"

7y=22 /:7
y=3¹/₇

6x-2y=16
6x=6²/₇+16
6x=22²/₇ /:6
x=3⁵/₇

x=3⁵/₇
y=3¹/₇
(każde równanie ma być w klamrze, oprócz przed ostatniego.....)