Odpowiedzi

2010-04-12T21:29:43+02:00
Domyślam się że całe wyrażenie jest pod pierwiastkiem
więc
3x²-2x >=0
x(3x-2)>=0
m.zerowe: 0, 2/3
więc x<=0 lub x>=2/3


x³-12x²+x-12=0
x²(x-12)+1(x-12) = 0
(x²+1)(x-12) = 0
x²+1 nie ma miejsc zerowych więc x-12 = 0
x=12
2010-04-12T21:30:01+02:00
1) 3x2-2x≥0
x(3x-2)=0
x=0 lub 3x-2=0
3x=2
x=2/3
x ∈(-nieskoń,0)U(2/3, +niesk)
2) x³-12x²+x-12=0
x2(x-12) +(x-12)=0
(x2+1)(x-12)=0
x2+1=0 lub x-12=0
x2=-1 -brak rozwiązania
x=12
2010-04-12T21:30:16+02:00
√3x²-2x = 0
x(√3x-2) = 0
x = 0 lub √3x-2 = 0
√3x = 2
x = 2 / √3
x = 2√3/3
Dziedzina x ∈ R \ { 0, 2√3/3 }
x³-12x²+x-12=0
x²(x-12)+1(x-12)=0
(x²+1)(x -12) = 0
x²+1 = 0 x -12 = 0
x² = - 1 (to jest nie możliwe bo kwadrat jakies liczby nie moze byc ujemny ) drugie rozwiazanie to x = 12 i to juz jest wlasciwe