Odpowiedzi

2010-04-12T21:33:26+02:00
15 x 3 = 45 - tyle mają razem.
45-15= 30- tyle ma Jacek
30:2= 15 - tyle ma Agnieszka i Jacek.
(chyba :D)
2 3 2
2010-04-12T21:34:29+02:00
X-kasztany Agnieszki (15)
3x-kasztany Jacka (3x15=45)

3x-15=x+15 /-x
2x-15=15 /+15
2x=30 /:2
x=15

spr.:
45-15=15+15
30=30 (mają po tyle samo, czyli rozwiązanie dobre xd)
2010-04-12T21:41:18+02:00
Jacek - 3x
Agnieszka - x
3x - 15 = x + 15 | -x
2x - 15 = 15 |+15
2x = 30 |:2
x = 15
3*15 = 45
Odp.: Agnieszka ma 15 kasztanów, a Jacek ma 45 kasztanów.
I to tyle :) To jest dobre na BANK! Dostałam z tego 5 więc spokojnie możesz to przepisać.