Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-12T21:36:20+02:00
Dane:
maraton - 42 km
tomek - 2/3 z 42 km
janek - 4/7 z 42 km

42 * 2/3 = 28
42 * 4/7 = 24

Proszę, a oto 2 rozwiązanie:

2/3 = ok. 66%
4/7 = ok. 57 %

Też widać różnicę. xD
2010-04-12T21:36:59+02:00
TOmek przebiegł 2/3 czyli to bedzie
42 km : na 3 =14 km
2*14=28km

A JaneK 4/7
42km:7=6km
4*6km=24km

Tomek przebigł 28 km i Janek 24 km
2010-04-12T21:38:43+02:00
Obliczanie dł. trasy przebiegniętej przez Tomka:
42km * 2/3= (skracamy 42 z 3) 14km * 2= 28km

28km- trasa przebiegnięta przez Tomka

Obliczanie dł. trasy przebiegniętej przez Janka:
42km * 4/7= (skracamy 42 z 7) 6km * =24km

24km- trasa przebiegnięta przez Janka

Odp: Tomek przebiegł więcej trasy,a Janek mniej.