Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-04-13T13:27:54+02:00
W warszawie (52 stopni N i 21 stopni E) jest godzina 17:50 czasu słonecznego. oblicz , która godzina czasu słonecznego jest wtedy w Pekinie(39 stopni N i 116 stopni E).

116stopniE-21 stopni E=95 stopni
95 stopni * 4 min =380min=6godz.20min
17.50+6 godz. 20 min.=24.10
odp.W Pekinie jest godzina 24.10
2010-04-13T13:35:28+02:00
1 stopień to 4 minuty
Różnica długości georraficznej wynosi
116*-21* = 95*

95*x 4 minuty=380 minut różnicy

380 minut to 6 godzin i 20 minut
posówając się na wschód dodajemy godzinę na każde 15*

W warszawie jest 17,00 w Pekinie w tym samym czasie jest 23.20 czasu słonecznego

17.00 + 6.20= 23.20