W sklepie ze słodyczamimożna kupić dwa rodzaje cukierków: ,,Pawełki'' po 10zł 50groszy za kilogram oraz ,,Marcinki'' - 1,2razy droższe od ,,Pawełków''. Ile reszty zostanie z bankknotu o nominale 20zł po zakupieniu 30 dag. ,,Pawełków'' i 0,6 kg. ,,Marcinków''? Zapisz obliczenia.

3

Odpowiedzi

2009-11-04T16:37:13+01:00
10,5 x 1,2 = 12,6 zł - cena Marcinków
30 dag = 0,3 kg
10,5 x 0,3 = 3,15 zł
12,6 x 0,6 = 7,56 zł
3,15 + 7,56 = 10,71 zł
20 - 10,71 = 9,29 zł
2009-11-04T16:40:04+01:00
"Pawełki" - 10,50 zł/ kg
"Marcinki" = 1,2 × 10,50 zł = 12,60 zł/ kg

Pawełki = 0,3 kg × 10,50 zł = 3,15 zł
Marcinki = 0,6 kg × 12,60 zł = 7,56 zł

20 - (3,15+7,56) = 20zł - 10,71 zł = 9, 29 zł

Odp: Zostanie 9, 29 złotych reszty.

2009-11-04T16:40:26+01:00
Pawełki:
10,50zł za kilogram
Marcinki:
10,50zł*1,2=12,60zł za kilogram

1kg=100dag
30dag=0,3kg

10,50zł*0,3=3,15zł
12,60*0,6=7,56zł
20zł-(3,15zł+7,56zł)=20zł-10,71zł=9,29zł
Odp,:Zostanie 9,29zł reszty.

PS: * - razy,pomnożyć