Odpowiedzi

2010-04-13T17:19:21+02:00
B)2+(xdo2+4x-4x-16)=(x-1)(x-1)
2-16=-2x+1
-15=-2x
7,5=x

d)początek pomnożyć obustronnie przez 12
4x+8-3x=1/x+8
x=1/x pomnpżyć obustronnie przes x
xdo2=1
x=1

1 napewna good a drudie nie jestem pewna
2010-04-13T17:28:06+02:00

B) 2+(x-4)(x+4)=(x-1) do potęgi 2
2+(x²-16) = x²-2x+1
2+x²-16 = x²-2x+1
x²-x²+2x = 1+16-2
2x = 15 |:2
x = 7,5

d)x+2 pod ułamkiem 3 - jedna czwarta x=1 pod ułamkiem 12 x + dwie trzecie
(x+2)/3 - 1/4x = 1/12x +2/3 |*12
4(x+2)-3x = 1+8
4x+8-3x = 9
x = 9-8
x = 1
1 5 1