Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-13T17:18:09+02:00
A)
y/2 +1/3 = 7/6
y/2 = 7/6 - 1/3
y/2 = 7/6 - 3/6
y/2 = 4/6 /*2
y = 1¹/₃

b)
2y + 4/4 = 1/2y + 1
2y - 1/2y = 1 - 1
1/2y = 0/: 1/2
y = 0

POZDRAWIAM . ; - ))
4 4 4
2010-04-13T17:20:47+02:00
A) y/2 +1/3=7/6
(mnożymy teraz razy 2)
y+2/3=7/3
(2/3 przerzucamy na drugą stronę z przeciwnym znakiem)
y=7/3-2/3
(odejmujemy od siebie ułamki)
y=5/3

b) 2y+4/4=1/2y+1
(1/2y przerzucamy na drugą stronę ze znakiem przeciwnym)
2y-1/2y+4/4=1
2y-1/2y+1=1
(1 przerzucamy na drugą stronę ze znakiem przeciwnym)
2y-1/2y=1-1
(odejmujemy od siebie liczby przy y)
1i1/2y=0
(mnożymy przez 3/2)
y=0
3 5 3