A)2(x+3)-5=-2x -7
b)-2(x-1) +5x+7x+12
c)⅓x+1=-x+2
d)0.7x-2=0.9-0,1
e)-x+3=-(3x-2)
f)0.1(2x-3)=-0.6+1
g)2(x-1)=3(x+1)-x
h)3(3x+2-2(3-x)=8
i)2(3x-5)+10=3(2x-1)
j)10(x-2)-3(x+2)=7x-20
k)7(x-1)-3(2x+3)=2(x+2)-22
l)12(x-0.5)=6(2x+1)+5
ł)18(x+1)-10(0.5x+2)=5x-2
plisss w wyrazeniach algebraicznych to dla mnie bardzo wazne

1

Odpowiedzi

2010-04-13T17:24:47+02:00
A)2(x+3)-5=-2x -7
2x+6-5= -2x-7
2x+2x= -7-6+5
4x= -8
x= -2

b)-2(x-1) +5x+7x+12
-2x+1+5x+7x+12
10x=-12-1
x= -13
x= -1,3
( o ile podany jest właściwy zapis zadania)

c)⅓x+1=-x+2
⅓x+x=2-1
1⅓x=1
4/3x=1
x=3/4

d)0.7x-2=0.9-0,1
0,7x=0,9-0,1+2
0,7x= 2,8
x=4

e)-x+3=-(3x-2)
-x+3=-3x+2
-x+3x=2-3
2x= -1
x= -1/2

f)0.1(2x-3)=-0.6+1
0,2x-0,3= -0,6+1
0,2x= -0,6+1+0,3
0,2x=0,7
x=3,5

g)2(x-1)=3(x+1)-x
2x-2=3x+3-x
2x-3x+x=3+2
0=5
(nie ma rozwiazania)

h)3(3x+2-2(3-x)=8
9x+6-6+2x=8
11x=8
x=8/11

i)2(3x-5)+10=3(2x-1)
6x-10+10=6x-3
6x-6x= -3
0= -3

j)10(x-2)-3(x+2)=7x-20
10x-20-3x-6=7x-20
10x-3x-7x=+20-20+6
0=6

k)7(x-1)-3(2x+3)=2(x+2)-22
7x-7-6x-9=2x+4-22
7x-6x-2x=4-22+7+9
-x= -2
x=2

l)12(x-0.5)=6(2x+1)+5
12x-6=12x+6+5
12x-12x=6+5+6
0=17

ł)18(x+1)-10(0.5x+2)=5x-2
18x+18-5x-20=5x-2
18x-5x-5x= -2-18+20
8x=0
x=0/8

resztę wyślę za chwilę, bo piszą, że strzciłam ticket
1 3 1