Odpowiedzi

2009-04-26T19:01:56+02:00
0,5 / 5 = 0,1 kg
użyła 2/5 tej margaryny czyli - 0,2 kg
0,5kg - 0,2 kg = 0,3 kg (Tyle zostało)
2009-04-26T19:02:21+02:00
0,5kg < waga margaryny
2/5 zużyła, aby przeliczyć to na dziesiętne to musi być 0,4
bo 2x2=4, a 5x2=10=0,4
0,4 = zuzuła to pomnóz przez wagę i wyjdzie 0,2
no ale jeszcze odjac to 0,5 - 0,2=0,3
2 5 2
2009-04-26T19:04:59+02:00
0.5kg x 2/5= (0,5kg :5 = 0,1 kg 2 x 0,1 kg = 0,2 kg)=0,2 kg-tyle zużyła
0,5kg = 5/5 - całość 5/5-2/5= 3/5 3/5 x 0,5kg= 0,3 kg- tyle jej zostało ;)


Odp.:Pozostała część margaryny waży 0,3 kg.