Hurtownia odziezy zakupila 12 jednakowych zimowych plaszczyi 15 jednakowych kurtek za laczna kwote 13500 zl.Plascz byl o 180 zl drozszy niz kurtka.Oblicz cene zakupu przez hurtownie plaszcza oraz cene zakupu kurtki.Zapisz wszystkie obliczenia.

3

Odpowiedzi

2010-04-13T18:02:00+02:00
X- cena kurtki
x+180- cena płaszcza

12(x+180)+15x=13500
12x+2160+15x=13500______/-2160
27x=11340__________/:27
x=420

płaszcz: 420+180=600

odp. Płaszcz zakupiony przez hurtownie kosztował 600 zł, a kurtka 420 zł
2010-04-13T18:02:58+02:00
Skoro płaszcz był o 180zł droższy pomnóż ilość płaszczy przez kwotę 12*180=2160 i teraz 13500 - 2160=11340 i dzielisz przez 27 (ilość zakupionych rzeczy) i wychodzi na to ze kurtka kosztowała 420 zł a płaszcz 420zł +180zł
2010-04-13T18:04:15+02:00
Płaszcze - 12
kurtki - 15

płaszcze + kurtki = 13500zł

1 płaszcz = x+180 = 420zł + 180zł = 600zł
1 kurtka = x = 420zł

12 * (x+180) + 15x=13500zł
12x + 2160 + 15x = 13500zł
27x + 2160 = 13500zł
27x = 13500zł - 2160
27x = 11340
x = 11340 : 27
x= 420zł


Mam nadzieję, że pomogłam.;)