Odpowiedzi

2010-04-13T19:38:10+02:00
Zrobimy obliczenia dla jednego boku mapy, ponieważ 80cm mapy daje nam 1,5km*80 = 120 km a po skopiowaniu otrzymaliśmy 30cm które są równe również 120km
zatem szukana X=120/30=4 czyli 1cm na kopii odpowiada 4km=40 000m = 400 000 cm w rzeczywistości.
Dlatego skala naszej mapy to 1:400 000
spr. drugi bok :
1,5km*56=84km
X=84/21=4 co daje nam 1:400 000