Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-13T19:26:36+02:00
1/5y - 3/5 - 2/3y + 6/15 + 1/3 = 2/5 - 2/3y - 1
1/5y - 2/3y+ 2/3y = 2/5 - 1 + 3/5 - 6/15 -1/3
1/5y = 6/ 15 - 15/15 + 9/15 - 6/15 - 5/15
1/5y = -11
y = 11/ 1 * 5 / 1 = 55
2010-04-13T19:28:00+02:00
Jedna piąta(y-3)-dwie trzecie(y-trzy piąte)+jedna trzecia=dwie piąte-jedna trzecia(2y-3)

1/5y-3/5-2/3y+6/15+1/3=2/5-2/3y+1 |x15
3y-9-10y+6+5=6-10y+15
-7y+2=-10y+21
-7y+10y=21-2
3y=19
y=19/3
y=6 i 1/3


*np. 1/5 to ułamek (jedna piąta) a nie dzielenie ; D

2010-04-13T19:30:01+02:00
3*(y-3)-10*(y-3/5)+5+6-5*(2y-3)
3y-10y+10y+9+6-5+6+15
3y=31/:3
y=3i jedna trzecia