Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-04-13T19:28:47+02:00
X-liczba chłopców
86%x-liczba dziewcząt

x+86%x=930
1.86x=930/:1,86
x=500-chłopcy

0,86*500=430-dziewczęta

odp.w szkole uczy się 500 chłopców i 430 dziewcząt


dasz najj
1 5 1
2010-04-13T19:29:14+02:00
X-liczba chłopców
86/100 x - liczba dziewcząt

x+86/100x=930
x+43/50=930 (po skróceniu)
93/50x=930 /x50
46500=93x /:93
x=500

chłopców jest 500, zaś dziewcząt 430
1 5 1
2010-04-13T19:29:37+02:00
930/1,86= 500 liczba chłopcow
930-500=430 dziewczynki
1 5 1