Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-13T20:02:56+02:00
Enzymy trawienne, gdzie się znajdują i ich rodzaje :
1.Ślina => PTIALINA(amylaza ślinowa)-początkowe trawienie skrobii
2.Żołądek a) Sok żołądkowy
=>PEPSYNA-początkowe trawienie białka zawartego w mięsie.
=>PODPUSZCZKA-początkowe trawienie(ścinanie) białka, mleka i jego przetworów.
b) Kwas solny- zabijanie bakterii i uaktywnianie pepsyny
3.Jelito (1 odcinek)
Dwunastnica -> Sok trzustkowy, a w nim:
=> TRYPSYNA- końcowe trawienie białka do aminokwasów
=>AMYLAZA TRZUSTKOWA- końcowe trawienie cukrów złożonych do glukozy
=>LIPAZA- trawienie tłuszczów do glicerolów i kwasów tłuszczowych
a) Żółć- rozbijanie dużych kropel tłuszczu na drobne kropelki, uaktywnianie lipazy.
Jelito czcze i kręte (2 odcinek)
=>SOK JELITOWY a w nim: inwertoza, erypsyna, diestoza
- ostateczny rozkład pojedyńczych cząsteczek cukrów, białek, tłuszczów,
-wchłanianie strawionych składników do krwi i limfy

Mam nadzieję, że się przyda ...miałam to na początku pierwszego semestru (jestem w 2 gimnazjum).
I zdałam na 5 :) POWODZENIA!!