1) Określ na czym polega rola błonnika w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka 2) podaj 1 ceche budowy jelita cienkiego dzięki której zwiększona jest jego powierzchnia wewnętrzna i podaj funkcje jelita,która tą ceche usprwania 3) określi podstawową funkcje jelita cienkiego 4) podaj jaki odczyn mają: sok trzustkowy i żołądkowy 5)przedstaw schematyczny zapis etapów trawienia skrobi przez człowieka bez ich lokalizacjiw organiźmie.Uwzględnij następujące substancje: glukoza,skrobia,,altoza,dekstryny, maltoza jelitowa,amylaza trzustkowa 6) podaj 1 skutek zdrowotny niedoboru żelaza dla organizmu człowiela oraz wyjaśnij dlaczego dzienne zapotrzebowanie na żelazo dorosłych kobiet jets większe niż zapotrzebowanie dorosłych mężczyzn 7) :

enzym miejsce działania
A- ? ph: 1,5 ?
B- ? ph: 7 ?
C- ? ph: 9 ?


zadanie 8: wymień 4 fuckcje jakie pełni wątroba w organiźmie


MOŻE BYĆ NIECO Z NETA BYLE KONKRETY A NIE TO CO NIE MA NIC WSPÓLNEGO!!!

1

Odpowiedzi

2010-04-13T20:05:16+02:00
1.Pod pojęciem błonnik najczęściej rozumie się składniki organiczne błon komórkowych i tkanki podporowej roślinnej pozostałe po usunięciu z nich białek, węglowodanów i tłuszczów. Istnieją różne rodzaje błonnika, gdyż występuje on w różnych komórkach roślinnych.
Błonnik pokarmowy to część żywności pochodzenia roślinnego oporna na hydrolityczne działanie enzymów przewodu pokarmowego człowieka.
2.
3.Funkcją jelit jest wchłanianie wartości odżywczych
4. sok trzustkowy ma odczyn obojętny lub lekko zasadowy, a sok żołądkowy ma odczyn kwaśny
5.
6.Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla dorosłego mężczyzny wynosi 15 mg


Przepraszam ale więcej nie jestem Ci w stanie pomóc;*