Pan Kowalski pobierał ze swojego konta 12000 zł . Kasjerka wypłaciła te kwotę w banknotach o nominale 200 zł i 50 zł. Banknotów dwustuzłotowych było o 10 więcej niż pięćdziesięciozłotowych. Ile Pan Kowalski otrzymał banknotów

2

Odpowiedzi

2010-04-13T20:15:16+02:00
Najpierw policz róznice czyli 10 banknotów...

10 x 200 = 2000

12 000 - 2000 = 10000

200 + 50 = 250

10000 : 250 = 40

oznacza to ze w 10000 jest po 40 banknotów 50 i 200 - złotowych

więc banknotów 50 - złotowych jest własnie 40 a 200 40 + te 10 czyli 50.

Mam nadzieje, ze wytłumaczyłem ci to w spósób zrozumiały. polecam sie na przyszłość.
2010-04-13T20:17:12+02:00
10x200=2000
12000-2000=10000
200+50=250
10000:250=30-ilość banknotów 50zł
30+10=40-ilość banknotów 200zł
40+30=70

Odp.Pan Kowalski otrzymał 70 banknotów