Odpowiedzi

2010-04-13T20:23:18+02:00
3x + 2 = 1x + 8 / -2 , ponieważ przeciwstawnym znakiem do + jest - i dzięki temu usuwamy 2 z lewej strony
3x = 1x + 6 ( jest tutaj 6 , ponieważ odjęliśmy tą 2)
3x = 1x + 6 / -1x, ponieważ robimy tak samo jak poprzednio, czyli odejmujemy 1x, żeby zredukować to z prawej strony
2x = 6 / : 2 , ponieważ odwrotnością do mnożenia jest dzielenie, więc dzielimy przez dwa i w ten sposób usuwamy 2 z lewej strony
i wychodzi nam wynik :
x = 3

2010-04-13T20:24:10+02:00
3x + 2 = 1x +8
wykonujesz obustronnie takie operacje, aby w ostateczności otrzymać postać x=...
najłatwiej jest postępować w taki sposób, aby wyrazy z niewiadomą x były po jednej stronie równania, a pozostałe po drugiej.
W takim razie na początek można odjąć obustronnie x i po prawej stronie zostanie Ci już tylko liczba:
3x + 2 = 1x +8 /-x
odjęliśmy x, więc mamy 2x po lewej a po prawej już nie ma x
2x + 2 = 8
Teraz musimy odjąć obustronnie 2, aby po lewej zostały same x
2x + 2 = 8 /-2
2x = 6
No i żeby uzyskać postać x=.., musimy podzielić obustronnie przez 2, więc mamy:
2x = 6 /:2
x = 3

Na boku warto zapisywać kreskę ukośną / i obok zapisywać, jakie działanie wykonujemy.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-13T20:26:33+02:00
3x + 2 = 1x +8
Niewiadome na lewo wiadome na prawo (jak np. z lewej strony chcesz liczbę przenieś na prawą musisz zmienić znak na przeciwny i tak samo z prawej do lewej)
3x - 1x = 8 - 2
(Jeżeli jest 1x to tej jedynki przed x się nie pisze bo to trzeba zapamiętać że jak jest 2x - x to to samo co 2x - 1x)
3x - x = 8 - 2
(Teraz trzeba to obliczyć)
2x = 6
(teraz trzeba się pozbyć 2 żeby wyliczyć x)
(Dlatego trzeba i lewą i prawą strone podzielić przez te 2)
2x = 6 /2
(jeżeli dzielisz 2x przez x to te dwójki ci się skracaja i zostaje samo 2)
x = 3

.......................................
3x + 2 = 1x +8
3x - x =8 - 2
2x = 6 /2
x = 3