Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-04-13T20:33:01+02:00
- 3 ½ - 4 x > ½
- 4 x > ½ + 3 ½
- 4 x > 4
x > - 4
2010-04-13T20:35:13+02:00
-3( ijedna druga) - 4x>(od jednej drugiej)

czyli

-3 1/2 -4x > 1/2
-3 1/2 -4x - 1/2 > 0
-4 -4x > 0
Δ= b² - 4 ac
Δ= 16 -4 × 0× -4
Δ= 16-0
Δ=16

x= -b+√Δ przez 2
x = 4+4 przez 2
x= 8 przez 2
x= 4


x= -b -√Δ przez 2
x= 4-4 przez 2
x= 0 przez 2
x= 0
2010-04-13T20:36:08+02:00
Dla uproszczenia zamiast 3(i jedna druga) bede puisał 3+1\2

wiec..... -3-1\2 -4x> 1\2 odejmujemy 1\2
-3-1-4x> 0
-4 -4x>0 dzielimy przez 4
-1 -x>0 mnozymy przez -1 pamietajmy o zmianie znaku > na <
1+ x<0
x< -1
mozna tez to zapisac. Xnalezy do przedzialu od minus nieskonczonosci do -1
obustronnie otwarty

jak pewnie juz zauwazyóes wczesniej moim poprzednicy zrobili male bledy. pierwszy w przed ostatniej linijce, ale pozatym dobrze. ale zato drugi to dowalił z kosmosu to..... hart po prostu:))