Odpowiedzi

2010-04-13T20:50:20+02:00
Początkowo bylo w jednej 18, a w drugiej bylo 36

54:2=27
27-9=18 - poczatkowa 1 skrzynia
27+9=36 - 2 skrzynia

po czym 36-9=27 po tyle samo jest ; )
2010-04-13T20:51:15+02:00
X-liczba pomarańczy w I skrzyni
y-liczba pomarańczy w II skrzyni

x+y=54
x-9=y+9

x=54-y
x-y=18

x=54-y
54-2y=18

x=54-y
-2y=-36

x=54-y
y=18

x=54-18
y=18

x=36
y=18
2010-04-13T20:51:33+02:00
A) 54 : 2 = 27
b) 27 + 9 = 36
c) 54 - 36 = 18


Odp. Na początku w pierwszej skrzynce było 36 pomarańczy, a w drugiej skrzynce było 18 pomarańczy.