Odpowiedzi

2010-04-13T21:02:08+02:00
A ) x/2 -3/4= 7/8=x/3 / mnozysz obustronnie *8
dochodzi do redukcji- znikając ci ułamki wynika z tego że:
4x-6=7+2x / +6
4x=13+2x/ -2x
2x=13/:2
x= 7.5

podobnie w podpukncie b tylko tam mnozysz * 54
to wszystko ci sie pieknie redukuje ;)
pozdrówka
3 2 3
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-13T21:03:06+02:00
C) x/2-3/4=7/8+x/4 / * 8
8*x/2-8*3/4=8*7/8+x/4
4x-6=7+2x
4x-2x=7+6
2x=13
x=13/2
x=6 1/2

d) x/9 + 1/2 = 5/4 - x/6 + 1/12 /*36
36*x/9 + 36*1/2 =36* 5/4 - 36*x/6 + 36*1/12
4x+18=45-6x+18
4x+6x=45
10x=45
x=4,5


2 5 2