Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-13T21:39:33+02:00
30 kg - solanka 2%; (30 - x) kg - solanki 3% ilość soli = const, bo ilość soli się nie zmienia 2% * 30 = 3% * (30 - x) 2 * 30 / 100 = 3 * (30 - x) / 100 2 * 30 = 3 * (30 - x) 60 = 90 - 3 * x 3 * x = 90 - 60 x = 30 / 3 x = 10 kg wody odparowano sprawdzamy soli mamy 2% * 30 kg = 0.6 kg solanki mamy 30 - 10 = 20 kg stężenie = 0.6 kg / 20 kg = 0.03 = 3%