Obliczenia:
Robert w ciągu 3 dni miał przejechac na rowerze 80 km. Pierwszego dnia przebył ³₅ zaplanowanej trasy , a drugiego dnia ¹₄. ile km przejechał w ciągu każdego dnia ? ile pozostało mu do przejechania w ostatnim dniu ?

2

Odpowiedzi

2010-04-13T21:57:44+02:00
Cała trasa 80km
Dzień pierwszy ³₅
³₅*80km = 48km
Dzień drugi ¼
¼*80km = 20km
80 - (48+20) = 80 - 68 = 12km
Pozostało mu 12km
2010-04-13T22:00:48+02:00
1) 3/5*50=48km
80-48= 32km
2) 1/4*48=12km
48-12= 36km
32+36+x= 80km
3) 68+x= 80km 80-68=12km

Odp. Robert pierwszego dnia przejechał 32 km , drugiego dnia przejechał 36km , a trzeciego dnia przejechał 12km.