Odpowiedzi

2010-04-13T22:08:25+02:00
Pierwsza liczba: x
druga liczba: y
suma tych liczb : 24
x+y = 24

po zwiększeniu pierwszej liczby : x + 40%x = x+0,4x=1,4x
drugą zmniejszamy o 4: y-4
wtedy ich suma zwiększy się dwukrotnie, tzn. wyniesie 2*24 = 48
1,4x+y-4 = 48

tworzymy układ:
x+y = 24 //*(-1)
1,4x+y-4 = 48

-x-y=-24
1,4x+y-4 = 48
----------------------- dodajemy stronami:
0,4x +0y -4 = 24
0,4x - 4 = 24
0,4 x = 28
x=70

x+y=24
70+y=24
y=-46

Są to liczby 70 i -46
2 4 2
2010-04-13T22:10:28+02:00
X+y=24
x+0,4x+y-4=48

x+y=24
1,4x+y=52

x=24-y

1,4(24-y)+y=52
33,6-1,4y+y=52
-0,4y=18,4
y=-46

x+y=24
x-46=24
x=70

y=-46,x=70
1 2 1