Rozwiąż równanie:
x³-12x²+x-12=0

Potrzebuję rozwiązanie, szczegółowy opis rozwiązania i wytłumaczenie tego.

Wszystkie idiotyczne odpowiedzi raportuję administracji, co prawdopodobnie skończy się warnem albo usunięciem konta.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-13T22:36:47+02:00
Z pierwszych 2 składników wyłączasz przed nawias x² a z następnych dwóch 1
x²(x-12)+1(x-12)=0
teraz x-12 wyłączasz przed nawias jako wspólny czynnik tych dwóch składników
(x-12)(x²+1)=0
iloczyn wynosi 0 wtedy gdy któryś z czynników wynosi 0
x-12=0 ∨ x²+1=0
x=12 ∨ x²=-1
drugie równanie odrzucamy bo żadna liczba do kwadratu nie wynosi -1 co nie do końca jest prawdą :P ale tak się przyjmuje :)
czyli rozwiązaniem równania
x=12