Odpowiedzi

2010-04-13T22:44:57+02:00
A) 4(x-1)=3(x+1)
4x-4=3x+3
4x-3x=3+4
x=7

b) x=1-3(x+1)
x=1-3x-3
x+3x=1-3
4x=-2|:4
x=-1/2

d) (x+2)*6=0,5
6x+12=0,5
6x=0,5-12
6x=-11,5|:6
x=-1i5,5/6

e) 3x+5=2x
3x-2x=-5
x=-5
  • Max3
  • Początkujący
2010-04-13T22:46:24+02:00
A)4x-4=3x+3
x=-7
b)x=1-3x-3
-2x=4
x=-2
d)6x+12=0,5
6x=0,5-12
6x=-11,5
x=-1i5,5/6
e)x=-5
2010-04-13T22:50:50+02:00
A) 4(x-1)=3(x+1) mnożymy liczbę i to co w nawiasie
4x-4=3x+3 musimy przenieść iksy na jedną stronę a liczby na drugą
4x-3x= 3+4 przenosząc na drugą stronę zmieniamy znak
x=7

b) x=1-3(x+1)
x=1-3x-3
x+3x= 1-3
4x=-2 /:4 pozbywamy się tego co jest przy iksie
x= -0,5

d) (x+2)*6=0,5
6x+12= 0,5
6x=0,5-12
6x=-11,5 /:6
x = -11 i 1/2 *1/6
x= -23/2 *1/6
x= -1 i11/12 minus jeden i jedenaście dwunastych
dzielenie ułamków jest przez mnożenie odwrotne drugiego ułamka.więc 6 po odwruceniu będzie jedna szusta . jedenaście i pół zamieniony na ułamek niewłaściwy dlatego mamy dwadzieścia trzy drugie
e) 3x+5=2x
3x-2x=-5
x=-5