Odpowiedzi

2010-04-14T12:39:28+02:00
2 odstęp 3
___ + ___ =
x-1 odstęp x+1 (obie strony mnożymy przez mianowniki czyli(x-1)(x+1)
2(x+1)+3(x-1)=2x+2+3x-1=5x+1
(możemy wyznaczyć x
5x+1=0
5x= -1
x= -1/5 = -0,2 ( nie wiem czy o to chodzi)



3x odstęp 1
___ - ___ =
x-1 odstęp x-1 (mnożymy obie strony przez mianowniki "na krzyż")

3x(x-1)- 1(x-1)=9x²-3 -x+1= 9x²-x-2


x+2 odstęp x+2
____ × ____ =
x²+4x+4 odstęp 3x-1


x²+2x+2x+4 x²+4x+4
_____________________= ___________________
3x3+12x²+12x-x²-4x-4 3x3 +11x² +8x-4