Odpowiedzi

2010-04-14T07:57:35+02:00
" Zmieszano mleko które zawiera 4% tłuszczu i z mlekiem zawierającym 3% tłuszczu .otrzymano 10 litrów mleka ,w którym tłuszcz stanowi 3,4% tłuszczu . Ile zmieszano mleka każdego rodzaju ?
3%----------------0,6--------0,3------3
--------3,4%---------------------------
4%----------------0,4--------0,2------2
Mleka te muszą być zmieszane w proporcji 3:2, tzn na 3 porcje mleka 3% dajemy 2 porcje mleka 4%.
Jeśli mamy otrzymać 10 litrów, to
10:5=2
3*2=6 i 2*2=4
czyli mleka 3% należy użyć 6 l, a 4% 4 litry.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T08:01:47+02:00
Mleko o zawartości 4 % x
mleko o zawartości 3% (10l - x)

4% * x + 3% * ( 10l - x) = 3,4 % * 10l
0,04 x + 0,03 * ( 10l - x) = 0,034 * 10 l
0,04 x + 0,3 l - 0,03 x = 0,34 l
0,01 x = 0,34 l - 0,3 l
0,01 x = 0,04 l
x = 0,04 l : 0,01
x = 4 l TYLE BYŁO MLEKA 4%
10l - x = 10l - 4 l = 6l TYLE BYŁO MLEKA 3 %