Odpowiedzi

2010-04-14T13:13:09+02:00
1 i 1/9 - 8/7 = 1 i 1/9 - 1 i 1/7
Najpierw sprowadzamy ułamek do wspólnego mianownika.
1 i 1/9 - 1 i 1/7 = 1 i 7/63 - 1 i 9/63 = (-2/63)
2010-04-14T13:17:27+02:00
1 1/9 - 8/7 = 10 /9 - 8/7 = 70/63 - 72/63 = - 2/63 = -1/36

Teraz tłumaczę. ; )
1 1/9 = 10/9
dlatego, że 1 cała to 9/9, więc dodajesz do tego 1/9 i masz 10/9.
2) Później szukasz wspólnego najmniejszego dzielnika, w tym przypadku jest to 63:
D₇= {7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63,70, ...}
D₉= {9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, ...}
3) Wstawiasz 63 pod kreską ułamkową i dzielisz to najpierw przez 9 ( bo pierwszy ułamek masz 10/9) i to jest 7, więc 10 mnożysz przez 7, żeby mieć ten sam ułamek do wcześniej (tą samą wartość). Wtedy otrzymujesz 70/63.
Drugi ułamek tak samo: wstawiasz 63 pod kreska ułamkową i dzielisz przez SIEDEM (7), bo masz ułamek 8/7. Wynik dzielenia to 9, więc górną część, czyli 8, mnożysz przez 9, co Ci daje 72. Dlatego ułamek 72/63
4) Odejmujesz ułamki i otrzymujesz - 2/72, czyli - 1/36.