Odpowiedzi

2010-04-14T13:13:40+02:00
X - Wojtek
y - Asia
z - Jacek
(x -1) + (y - 1) = 13
x + y = 15
(x + 1) + (z + 1) = 16
x + z = 14
Odp.Z tego wynika, że y>z czyli Asia jest starsza od Jacka o 1 rok.
10 4 10
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T13:20:31+02:00
X - wiek Wojtka
y - wiek Asi
z - wiek Jacka

x - 1 + y - 1 = 13
x + 1 + z + 1 = 16

x + y = 13 +2
x + z = 16 - 2 mnożymy równanie obustronnie przez (- 1)

x + y = 15
- x - z = - 14
dodajemy równania stronami
y - z = 15 - 14
y - z = 1
Z powyższego równania wynika, że Asia jest starsza od Jacka o 1 rok wskazuje na to różnica ich wieku).
10 4 10