Odpowiedzi

2013-06-27T20:20:27+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).

a)
Fe + 2HCl --> FeCl2 + H2
Fe + 2H(+) + 2Cl(-) --> Fe(2+) + 2Cl(-) + H2
Fe + 2H(+) --> Fe(2+) + H2

b)
6K + 2H3PO4 --> 2K3PO4 + 3H2
6K + 6H(+) + 2PO4(3-) --> 6K(+) + 2PO4(3-) + 3H2
6K + 6H(+) --> 6K(+) + 3H2

 

Pozdrawiam.

6 4 6
2013-06-27T20:23:34+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).

a)
Fe + 2HCl ---> FeCl₂ + H₂
Fe + 2H⁺ + 2Cl⁻ ---> Fe²⁺ + 2Cl⁻ + H₂
Fe + 2H⁺ ---> Fe²⁺ + H₂

b)
6K + 2H₃PO₄ ---> 2K₃PO₄ + 3H₂
6K + 6H⁺ + 2PO₄³⁻---> 6K⁺ + 2PO₄³⁻ + 3H₂
6K + 6H⁺ ---> 6K⁺ + 3H₂

4 4 4