1. Prostokąt ma obwód 18 cm. Jeden bok jest o 5 cm krótszy od drugiego.Oblicz pole.
2. Babcia chce podzielić 50 cukierków między 3 wnuczków tak, żeby Romek dostał ich 2 razy tyle co Marcin, a Marcin 3 razy tyle co Wojtek.
Ile cukierków dostanie każdy wnuczek.

To mają być równania.

PILNE

2

Odpowiedzi

2010-04-14T14:57:40+02:00
X
x+5
2x+2x+10=18
4x=8/:4
x=2
2+5=7
p=5*2=10
2
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T14:57:52+02:00
1. L= 18 cm. I bok= x II bok= x-5

x+x+x+5+x+5=18
4x+10=18
4x=18-10
x=8:4
x=2

P=a x b
P=x*x+5
P=2*2+5
P=2*7
P=14 cm kwadratowych

2.ilośc cukierków= 50
Romek= 2*3x=6x
Marcin= 3x
Wojtek= x

6x+3x+x=50
10x=50
x=50:10
x=5

Romek- 6x= 6*5= 30
Marcin- 3x= 3*5= 15
Wojtek- x= 5
Odp. Romek 30 cukierków, Marcin 15 cukierków, a Wojtek 5 cukierków.
2 3 2