Zadanie z podręcznika Matematyka z Plusem dla 1 gimnazjum.
Zadanie 14, 15 Str 182 oraz zadnie 9a str.180
Zadanie 14 /182
Hrabia Barszczyk wezwał swoich poddanych da zbierania grzybów:
,,Ogłaszam grzybobranie! Za każdy przyniesiony grzyb jadalny zapłacę talara, ale za Każdy grzyb trujący odbiorę 3 talary.,,
Antek przyniósł hrabiemu 50 grzybów i zarobił 18 talarów. Ile zebrał grzybów jadalnych, a ile trujących?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T15:25:44+02:00
15/182

54 - ILOŚĆ ZDOBYTYCH PUNKTÓW
15 - ILOŚĆ ZADAŃ
X - ILOŚĆ DOBRZE ROZWIĄZANYCH ZADAŃ
X*5 - ILOŚĆ PUNKTÓW ZA DOBRE ODPOWIEDZI
-2 - PUNKTY ZA ZŁĄ LUB BRAK ODPOWIEDZI
15-X - ILOŚĆ ŹLE ROZWIĄZANYCH ZADAŃ
-2*(15-X) - ILOŚĆ ZDOBYTYCH PUNKTÓW

X*5+(-2)(15-X) = 54
5X-30+2X = 54
7X = 84/7
X = 12

SPRAWDZENIE:
12*5-2(15-12)54
60-2*3=54
60-6=54
oDP. pRAWIDŁOWO ROZWIĄZAŁ 12 ZADAŃ


14/181

50 - WSZYSTKIE GRZYBY
18 TALARÓW - PIENIĄDZE ZAROBIONE
X - GRZYBY JADALNE
50-X - GRZYBY TRUJĄCE
1X - TALARY ZA GRZYBY JADALNE
3(50-X) - TALARY ZA GRZYBY TRUJĄCE

1X-3(50-X)=18
1X-15+3X=18
1X+3X=18+150
4X=168/4
X=42
42 - GRZYBY JADALNE
50-42-8 - GRZYBY TRUJĄCE

SPR.
1*42-3*8=18
24=24

oDP. zEBRAŁ 42 GRZYBY JADALNE I 8 TRUJĄCYCH.
52 4 52
2010-04-14T15:33:42+02:00
50 talarów to całość którą by dostał za wszystkie jadalne grzyby. Za każdego trującego od 50 odejmowano mu 4 talary.

50-18=32
32:4=8

50-8=42

Odp. Zebrał 42 jadalne i 8 trujących grzybów.
8 2 8