Proszę pomuście mi z tym zadaniem:
Tomek kupił akwarium o następujących wymiarach: długość wynosiła 60cm, szerokość była 3 razy krótsza, a wysokość stanowiła 60% długości.Ile litrów wody musi wlać Tomek do tego akwarium, aby napełnić je do 2.3(w ułamku)wysokości?

3

Odpowiedzi

2010-04-14T16:06:22+02:00
Długość - 60 cm - 6dm
szerokość - 60 cm : 3 - 20 cm - 2dm
wysokość - 60% * 6dm = 3,6dm
2/3 * 3,6dm = 2,4dm


V = a * b * c
V = 6dm * 2dm * 2,4dm = 28,8 dm sześciennych

1dm sześcienny - 1l wody
28,8dm sześciennnych - 28,8l wody

Odp
Tomek musi wlać 28,8 litrów wody aby zapełnić akwarium w 2/3 wysokości

Licze na najlepsze:).
2010-04-14T16:09:21+02:00
60 :3= 20 - szer
60% z liczby 60 = 60/100 (ułamek) *60 =36 cm
20 *60 * 36=43200 szesciennych
43200:3=14400to jest 1/3
14400 * 2= 28800cm szesc.
28,8dm szesc.=28,8 l :)

chyb tak :)
2010-04-14T16:13:11+02:00
Tomek kupił akwarium o następujących wymiarach: długość wynosiła 60cm, szerokość była 3 razy krótsza, a wysokość stanowiła 60% długości.Ile litrów wody musi wlać Tomek do tego akwarium, aby napełnić je do 2.3(w ułamku)wysokości?
a = 60 cm
b = 60 cm : 3 = 20 cm
h = 60% × 60 = 36 cm
⅔ × 36 = 24 cm
Pp = a×b = 20 ×60 - 1200 cm²
V = Pp × ⅔h = 1200 ×24 = 28 800cm³

1l = 1dm³ = 1000 cm³, czyli:
28 800 cm³ = 28,8 dm³ = 28,8 l