Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-04-14T16:07:58+02:00
Oznaczmy przez x ilość modeli Janka. Wtedy Tomek ma 3x modeli, a Kasia - 3x+16 modeli. W sumie mają x+3x+3x+16=7x+16 modeli. Stąd równanie
7x+16=303
7x=287
x=41
Odp. Janek ma 41 modeli, Tomek - 123 i Kasia - 139.

lub taki sposób :
x - liczba modeli Janka
3x - liczba modeli Tomka
3x + 16 - liczba modeli Kasi
303 - łączna liczba modeli

x+3x+3x+16=303
7x+16=303
7x=303-16
7x=287|:7
x=41

41- liczba modeli Janka
3 x 41 = 123 - liczba modeli Tomka
123+16=139 - liczba modeli kasi

spr. 41+123+139=303

Odp. Janek ma 41 modeli, Tomek 123 modele a Kasia 139 modeli.
1 5 1
2010-04-14T16:09:50+02:00
303-16=287-tyle ma Ksia
1 4 1
2010-04-14T16:14:27+02:00
TOMEK = 3 * X
KASIA = X +16
JANEK = X

3*X + X+16 + X = 3X + 19 =
3:3=1 19:3 = 6,3
X = 6,3