Rozwiąż równanie :

a) -2x+4=5x+25
b) 7y - 8= -y + 24
c) -8z +5 = - z - 1
d) - 2m +7= m-6
e) 6-5x= 2x - 7
f) -5t + 1 = 8-6t

Z wyżej wymienionych tylko cztery trzeba rozwiązać

drugie :
rozwiąż równanie i sprawdź, czy otrzymana liczba spełnia to równanie:
a)5x+4=4x-11
b)6y-1=y+9
c)-2z+5= 3z-25
jak nie chce wam się sprawdzać to nie musicie, sama sprawdzę :)

Z góry wielkie dzieki :***

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T16:49:49+02:00
A) -2x+4=5x+25
-2x-5x=25-4
-7x=21/:-7
x=-3
b) 7y - 8= -y + 24
7y+y=24+8
8y=32/:8
y=4
c) -8z +5 = - z - 1
-8z+z=-1-5
-7z=-6/:-7
z=6/7
d) - 2m +7= m-6
-2m-m=-6-7
-3m=-13/:-3
m=13/3
m=4 i 1/3
e) 6-5x= 2x - 7
-5x-2x=-7-6
-7x=-13/:-7
x=13/7
x=1 i 6/7
f) -5t + 1 = 8-6t
-5t+6t=8-1
t=7

a)5x+4=4x-11
5x-4x=-11-4
x=-15
b)6y-1=y+9
6y-y=9+1
5y=10/:5
y=2
c)-2z+5= 3z-25
-2z-3z=-25-5
-5z=-30/:-5
z=6
1 1 1
2010-04-14T16:57:21+02:00
1
a)-2x+4=5x+25
-2x-5x=25-4
-7x=21
x=-3
b)7y - 8= -y + 24
7y+y=24+8
8y=32
y=4
c)-8z +5 = - z - 1
-8z+z=-1-5
-7z=-6
z=6/7
d)- 2m +7= m-6
-2m-m=-6-7
-3m=-13
m=4i1/3
e) 6-5x= 2x - 7
5x-2x=-7-6
3x=-13
x=-4i13/7
f) -5t + 1 = 8-6t
-5t+6t=8-1
t=7

-----------------------------------------------------------------
2. /

a)5x+4=4x-11
5x-4x=-11-4
x=-15

b)6y-1=y+9
6y-y=9+1
5y=10
y=2

c)-2z+5= 3z-25
-2z-3z=-25-5
5z=-20
z=-5


chyba dobrze zrobiłam;)
licze na naj:)