1) Wyjaśnij rolę grzybów kapeluszowych, grzybów wytwarzających pleśń i drożdży w krążeniu materii w przyrodzie.
2)Czy zgadzasz się ze stwierdzeniem: Karol Linneusz stworzył system sztuczny, natomiast współczesny system klasyfikacujny organizmów określamy jako naturalny. Uzasadnij krótko odpowiedź.
3)Napisz, jakie korzyści ze współżycia z bakteriami mają:
-rośliny motylkowe
- zwierzęta roślinożerne
-człowiek
4)Uzasadnij koniecznośc picia jogurtu albo kefiru po kuracji antybiotykowej.
5)Podaj kikla sposobób ochrony produktów spożywczych przed działaniem bakterii. Obok napisz przykłady produktów, które w ten sposób zabezpieczamy. (8 sposobów ochrony produktów)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-16T21:02:34+02:00
Grupa grzybów wyższych z klasy podstawczaków, u których owocnik zbudowany jest z kapelusza i trzonu. Jest to jeden z częściej występujących u nas typów owocników. Grzyby kapeluszowe wyrastają nad powierzchnią ziemi, a ich hymenofor zawsze znajduje się na spodniej stronie kapelusza. Do właściwych grzybów kapeluszowych należą rzędy: borowikowce (Boletales), pieczarkowce (Agaricales) i gołąbkowce (Russulales).
5 1 5