PROSZĘ POMUSZCIE ! ;*

Zadanie 1
Joasia , Kuba i Robert oszczędzali pieniądze . Jasia miała 54,81 zł,
Kuba o 16,09 zł mniej od Joasi , a Robert o 9,7 więcej niż Kuba . Ile pieniędzy zaoszczędzili razem ?
______________________________________
Zadanie 2 '
Dziesięć czekolad kosztuje 21,8 zł , a sto batonów 85 zł . O ile czekolada jest droższa od batona ?

DAJE NAJ :*** Z góry Dziękuje

2

Odpowiedzi

2010-04-14T16:30:58+02:00
Joasia - 54,81 zł .
Kuba - 54,81 zł - 16,09 zł = 38,72
Robert - 38,72 + 9,7 = 48,42

Razem : 54 ,81 + 38,72 + 48,42 = 141 , 95
______________________________________

zad 2.

czekolada - 21,80 zł.
1OO batonów - 85 zł

1 baton - 85 : 100 = 0,85
różnica = 20 , 95
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T16:34:33+02:00
Zadanie 1
54,81 zł-ilośc pieniedzy joasi
54,81 zł-16,09=38,72 zł-- ilosc pieniedzy Kuby
38,72+9,70=48,42 ilosc pieniedzy Roberta

54,81+38,72+48,42=141,77

Razem zaoszczedzili 141,77zł.

zadanie 2.

10 czekolad-21,80zł.
100 batonów-85 zł.

21,80:10=2,18-cena jednej czekolady

85:100=0.85- cena jednego batona.

2,18-0,85=1,33-róznica ceny

odpowiedz.
Czekolada jest droższa od batona o 1,33 zł.
1 4 1