Polecenie :Opuść nawiasy i wykonaj redukcję. (z tematu:dodawanie sum algebraicznych)
3 * (a - 7) + 6a =
- 2 * (x - y) + 3y =
2 + 3 * (x - 2) =
-3 * (x + 2y) - 4 * (-y - 7) + (-3) * ?(4x - 2y + 1) =

Z góry dzięki wielkie za pomoc :** ;)

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T17:10:09+02:00
3*(a-7)+6a=3a-21+6a=9a-21

- 2 * (x - y) + 3y =-2x+2y+3y=-2x+5y

2 + 3 * (x - 2) =2+3x-6=3x-4

-3 * (x + 2y) - 4 * (-y - 7) + (-3) * ?(4x - 2y + 1) =
=-3x-6y+4y+28-3*(4x-2y+1)=
=-3x-2y+28-12x+6y-3=
=-15x+4y+25
1 5 1
2010-04-14T17:11:25+02:00
3*(a-7)+6a=
3a-21+6a=
3a+6a=21
9a=21

- 2 * (x - y) + 3y =
-2x+2y+3y=
-2x+5y=


2 + 3 * (x - 2) =
2+3x-6=
3x-4

-3 * (x + 2y) - 4 * (-y - 7) + (-3) * ?(4x - 2y + 1) =
=-3x-6y+4y+28-3*(4x-2y+1)=
=-3x-2y+28-12x+6y-3=
=-15x+4y+25

liczę na naj ;)
1 5 1
2010-04-14T17:12:32+02:00
3*a+(-7)+6a = 3a+(-7)+6a = 9a-7
-2x-(-2y)+3y = -2x-y
2+3x-2 = 3x
-3x+(-6y)-4y-28+(-12x)-(-6y)+1 = -15x+(-16y)+28=-15x-16y+28
1 5 1