Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-04-14T18:02:36+02:00
Pierogi


Pierogi are a kind of food also known as perogi, perogy, piroghi, pirogi, piroshki, pirozhki, or pyrohy. Most English-speakers treat these forms as singular and form the plural by adding '-s', but a few consider them plural and form the singular by removal of the '-i' or -'y'.

Pierogi are dumplings of virtually untraceable Central or Eastern European origin; claims have been staked for the Poles, the Russians, the Latvians, the Ukrainians, the Slovaks, and the Czechs.

The word pirog (or its equivalent in the various Slavic languages) means any stuffed pastry, dumpling or pie. Specifically, it refers to a dumpling wrapped in dough. Varenyky or vareniki are boiled pierogi (from varyty, to boil).

The diminutive version of the word, pirozhki, usually means tiny, filled buns.

Pierogi are square- or crescent-shaped dumplings of unleavened dough, stuffed with sauerkraut, cheese, mashed potatoes, cabbage, onion, meat, hard-boiled eggs (the last is rather Mennonite-specific), or any combination thereof, or with a fruit filling. They are typically fried or boiled until they float and then covered with butter or oil; other ways include the Latvian method of glazing with egg whites, baking, and serving with soup; the Mennonite tradition of baking and serving with borscht; and the Polish way of boiling, then frying in butter, and then topping with bread crumbs. They are typically served with plenty of sour cream, and the savoury ones topped with fried bacon or onions.

Pierogi are popular throughout Russia, Central Europe, and Eastern Europe, including Greece, and in certain areas of North America, most notably Winnipeg, Manitoba, Canada; Ottawa, Ontario, Canada; Nebraska, USA; and Pittsburgh, Pennsylvania, USA.


Pierogi


Pierogi to rodzaj żywności znany również jako perogi, perogy, piroghi, pierogi, piroshki, pirozhki lub pyrohy. Większość anglojęzycznych, jak traktować te formy liczby pojedynczej i mnogiej formy, dodając "-s", ale uważają, że kilka form liczby mnogiej i pojedynczej przez usunięcie "-i" lub - "y".

Pierogi pierogi są praktycznie niemożliwy do odnalezienia Środkowej i Wschodniej pochodzenia europejskiego; roszczenia zostały postawione dla Polaków, Rosjan, Łotyszy, Ukraińców, Słowaków i Czechów.

Słowo Piróg (lub jego odpowiednik w różnych językach słowiańskich) oznacza nadziewane ciasto, kluski czy ciasto. W szczególności odnosi się to do dumpling zawinięte w ciasto. Varenyky lub vareniki są gotowane pierogi (z varyty, gotowanie).

Skrócona wersja tego słowa, pirozhki oznacza zazwyczaj małe, słodkie bułeczki wypełnione.

Pierogi są kwadratowe lub w kształcie półksiężyca pierogi z przaśnego ciasta, nadziewane kapustą, serem, ziemniakami puree, kapusta, cebula, mięso, jajka na twardo (ostatnio jest dość specyficzne mennonickiego), lub ich kombinacja, lub nadzieniem owocowym. Są to zazwyczaj smażone lub gotowane aż float, a następnie pokryte masła lub oleju; inne sposoby obejmują Łotewski sposób szyb z białek jaj, pieczenie, i służył zupy mennonickiego tradycji pieczenia i serwowania z barszczu, a polski sposób wrzenia, a następnie smażyć na maśle, a następnie polewa z okruchów chleba. Są one zwykle podawane z dużą ilością śmietany i pikantne tych pokrytych smażonym boczkiem lub cebulką.

Pierogi są popularne w całej Rosji, Europy Środkowej i Wschodniej, w tym Grecji, w niektórych obszarach Ameryki Północnej, szczególnie Winnipeg, Manitoba, Kanada, Ottawa, Ontario, Kanada, Nebraska, USA, Pittsburgh, Pennsylvania, USA.