Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-04-14T17:20:51+02:00
Wagon 2 klasy x = 4y
Wagon 1 klasy y

x=4y
x-54=y+54

4y-54=y+54
4y-y=54+54
3y=108
y=36
x=4y=4*36=144

x+y=36+144=180 pasażerów

Spr.
144=4*36
144=144

x-54=y+54
144-54=36+54
90=90

Odp.
W obu wagonach jechało 180 pasażerów.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T17:21:01+02:00
X- ilość ludzi w klasie I
4x- ilośc w klasie II
4x-54 i x+54 - aby było po równo

4x-54=x+54
4x-x=54+54
3x=108
x= 36

4*36+36= 180 <-- tyle jechało razem ;p
2 5 2
2010-04-14T17:26:24+02:00
W wagonie I klasy bylo x osób więc w II klasie 4x, i wychodzi że łącznie było 5x.
Żeby bylo po równo w każdym wagonie trzeba rozdzielic na pół.
5x/2=2,5x
Z wagonu IIklasy wyszły 54 osoby i zostało 2,5x
4x-54=x+54 / +54
4x=x+108 /-x
3x=108 /:3
x=36
4x=4*36=144
odp: W wagonie I klasy było 36 osób a w II klasy 144 osoby

Jak sie spodoba to daj najlepsza :D