Cel doswiadczenia: wykrywanie skrobi
Zestaw pomocny: płyn Lugola
Badany materiał: maka ziemniaczana
Przebieg doświadczenia: Do probowka wlej niewielka ilosc wody, dodaj szczypte maki ziemniaczanej oraz kilka kropli odczynnika i wstrzasnij probowka.
Obserwacje: Odczynnik zmienil barwe na....
Wnioski: Produktem zapasowym ziemniaka jest........

Cel doswiadczenia: wykrywanie bialka
Zestaw pomocny: kwas azotowy
Badany material; nasiona fasoli
Przebieg doswiadczenia: na namoczone i na pol przekrojone dwa nasiona fasoli nanies kilka kropli odczynnika.
Obserwacje: Miazsz fasoli zmienil barwe na.....
Wnioski: produktem zapasowym fasoli jest....

Cel doswiadczenia: wykrywanie tluszczu
Zestaw pomocny: bibuła
Badany material: nasiona slonecznika
Przebieg doswiadczenia: Rozgniec kilka nasion na bibule
Obserwacje: Na bibule powstala...
Wnioski: Produktem zapasowym nasion slonecznika jest....

To wazne musze zrobic to na jutro. Prosze o odpowiedzi w wykropkowane miejsca:*
Z gory Dziekuje:)

1

Odpowiedzi

2010-04-14T22:46:41+02:00
Doświadczenie I - wykrywanie skrobi
obserwacje: odczyn zmienił barwę na fioletowoczarną
wnioski: produktem zapasowym ziemniaka jest skrobia

doświadczenie II - wykrywanie białka
obserwacje: miąższ fasoli zmienił barwę na żółtą
wnioski: produktem zapasowym fasoli jest białko

doświadczenie III - wykrywanie tłuszczu
obserwacje: na bibule powstała tłusta plama
wnioski: produktem zapasowym nasion słonecznika jest tłuszcz


mam nadzieję, że pomogłam :)
11 3 11