1. Najmniejszy ptak jest o 0,9 g lżejszy od piłeczki pingpongowej. Dwa takie ptaki są tylko o 0,7g cięższe od piłeczki. Ile waży najmniejszy ptak?
2. Suma trzech kolejnych liczb całkowitych wynosi 21. Znajdź te liczby
3. Czterej przyjaciele, zapaleni turyści postanowili wspólnie kupić nowy namiot. Wojtek pokrył 24% kosztów zakupu, Jacek 28%, Marek 22%, a Julek dołożył brakujące 325zł. Ile kosztował namiot?
4. Z doświadczonego pola zebrano razem 1800kg warzyw: ziemniaków, buraków i kapusty. Ziemniaków było 5razy więcej niż buraków, a kapusty 120kg więcej niż buraków. Ile kg każdego z warzyw zebrano?
5. Ile gramów wody należy dodać do 200g piętnastoprocentowego roztworu, aby stężenie zmniejszyło się do 5% ?

Z góry dzięki za rozwiązanie ;]

1

Odpowiedzi

2010-04-14T18:28:06+02:00
1. x- waga ptaka
x+0,9 - waga piłeczki
2x= x+0,9+0,7
x=1,6
3. 1- 24/100-28/100-22/100= 26/100
x- cena namiotu
26/100*x=325
x= 1250
4.x- waga buraków
1800=7*x + 120
1680=7*x
240=x
240*5=1200
240+120=360
5. 15/100*200= 30
30 * 100/5= 600
600-200= 400
Odp. 400 g
2. x- liczba całkowita
x+x+x+1+2=21
3*x=18
x=6
x+1=7
x+2=8
1 5 1