Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-04T20:04:18+01:00
Układamy dwa równania

x-y=35

x/y=2/3

przekształcamy pierwsze równanie

x=35+y

podstawiamy do wzoru drugiego

35+y/y=2/3 (mnożymy na krzyż)

2y=105+3y

-3y+2y=105

-y=105

y=-105

x=35+y
x=35+(-105)
x=-70

pozdrawiam;]
3 5 3
2009-11-04T20:21:57+01:00
X-pierwsza liczba
y-druga liczba
wiemy , że
x/y=2/3 i x-y=35 stąd x=35+y
Wstawiamy do proporcji

35+y/y=2/3
2*(35+y)=3y
70+2y=3y
-y=-70/:(-1)
y=70
x=105
2009-11-04T22:04:57+01:00
35+y/y=2/3
2*(35+y)=3y
70+2y=3y
-y=-70/:(-1)
y=70
x=105