1.Oblicz średnią prędkość ciała, które przebyło pierwsze 10m w czasie 2s, a następnie 10m w czasie 3s.
2.Ciało porusza się 5s ze stałym przyspieszeniem 4m/s2. Oblicz prędkość końcową tego ciała .
3.Rowerzysta porusza się ze stałą szybkością 20km/h. Oblicz drogę przebytą przez rowerzystę ciągu 3 godzin.
4. tata przesunął w ciągu 30s szafkę wykonując przy tym pracę 24000 J. Oblicz moc mięśni taty.

1

Odpowiedzi

2010-04-14T18:45:14+02:00
1. 10m+10m=20m 2s+3s=5s V=s/t V=20/5s V=4m/s
3. 20km/h*3h =60km
4.p-moc
w-praca
t-czas
p=w/t
p=24000j/30s
p=800
2. skoro ciało przyspiesza o 4m przez 2 s to ciało przyspieszy o:
5s/2s=2,5
4*2,5=10
proszę bardzo