Pani Nowak marzy o tym aby utrzymywać się z odsetek bankowych.
oblicz,jaką kwotę musiałaby wpłacić na roczną lokatę,aby co roku otrzymywać odsetki w wysokości 30000 zł,jeśli
a)oprocentowanie wynosi 5%
b)oprocentowanie wynosi 4%
Będę wdzięczny za zadanie i proszę o szybkie rozwiązanie tego zadania

3

Odpowiedzi

2010-04-14T18:41:44+02:00
1a
5% - 3000
100% - x
x= 3000000:5=600 000zł
odp: Pani Nowak na lokatę 5% musi wpłacić 600 000zł
1b
4% - 30 000
100% - x
x=3000000:4=750 000 zł
odp: Pani Nowak na lokatę 4% musi wpłacić 750 000zł
9 2 9
2010-04-14T18:44:00+02:00
A)
30000 - 5%
x - 100%

x = (30000×100%) ÷ 5% = 20 × 30000 = 600000zł

b)
30000 - 4%
x - 100%

x = (30000×100%) ÷ 4% = 25 × 30000 = 750000zł
7 3 7
2010-04-14T18:44:13+02:00
A)
30 000-5%
x -100%

100%*30 000/5=600 000zł

30 000-4%
x -100%

100%*30 000/4%=750 000zł