PROSZĘ O POMOC!
Treść zadania:
Hurtownia kupiła od firmy Aucik 100 samochodzików. Jaki był zysk hurtowni, jeśli:
a) samochodziki kupowała po 3 zł, a sprzedawała po 4,50 zł,
b) samochodziki kupowała po k złotych, a sprzedawała po t złotych.
WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE. Z GÓRY DZIĘKI.
DAJE NAJ ;*

2

Odpowiedzi

2010-04-14T18:52:55+02:00
A)
cena kupna : 100 * 3 = 300zł
cena sprzedaży : 100 * 4,50 = 450 zł
450 - 300 = 150 zł

Odpowiedź: Zysk hurtowni wynosił 150 zł

b)
cena kupna : 100k = 100 * k
cena sprzedaży : 100t = 100 * t
100 t- 100k = 100t : 100k

Odpowiedź: Zysk hurtowni wynosił 100t : 100k
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T18:54:51+02:00
A) cena kupna : 100*3=300zł
cena sprzedaży : 100*4,50=450 zł
450-300=150 zł
Odp: Zysk hurtowni wynosił 150 zł

b)cena kupna : 100k=iloczyn liczb 100 i k
cena sprzedaży : 100t= iloczyn liczb 100 i t
100t-100k=różnica liczb 100t i 100k
1 1 1