Odpowiedzi

2010-04-14T19:04:51+02:00
Tłuszcze są uważane za najbardziej kaloryczne składniki pożywienia i odznaczają się dużymi walorami smakowymi.Są niezbędnym składnikiem pożywienia, jednakże z punktu widzenia zachowania zdrowia ich spożycie wymaga szczególnej kontroli. Według zasad fizjologii żywienia oraz zasad profilaktyki zdrowotnej udział całkowitego tłuszczu powinien stanowić 20 do 30% ogólnej ilości spożywanych kalorii. W żywieniu dzieci i młodzieży oraz zdrowych ludzi dorosłych ciężko pracujących fizycznie tłuszcze powinny dostarczać do 35% ogólnej ilości spożytej energii (kalorii).
tłuszcze są roślinne i zwierzęce
są również tłuszcze roślinne i zwierzęce z których wykonuje się następujące produkty.
roślinne:
1.olej (słonecznik lub rzepak)
2. margaryny
3.tłuszcz cukiernicze (burak cukrowy)
4.tłuszcze kakaowe ( z produkcji roślinnych czekolad)
5.olejki ( do ciast lub do skóry)
zwierzęcy:
1.rzadko lecz w innych krajach tłuszcze zwierzęce wykorzystuje się do wyrobów paliw.
2.oraz do różnych przypraw .
3. do wyrobów smalcu
więcej nie wiem